Jsou případy, kdy se nám v matrice povede najít poznámku, která by patřila spíše do kroniky. Děkuji Monice za zaslání jednoho takového případu - pochází ze strašínské matriky NOZ z let 1726-1777, konkrétně z roku 1740. Zde je pod záznamy pro měsíc červenec uvedeno:
Celej měsíc velké zimy, v němž teprvá ovoce kvetlo, a proto ani nedozrálo, ale v 8bru od hrozných mrazů stráveno bylo.
Očividně byl ten rok problém s nedostatkem dozrálého ovoce - jak se s tím asi lidé tehdy vypořádali? Ovoce bylo jedním ze zdrojů vitamínů, sušilo se, nakládalo, skladovalo po velkou část zimy ve sklepích a pro naše předky představovalo důležitou součást stravy...
Je škoda, že takových záznamů nenajdeme v matrikách více, rozhodně by mohly být zajímavým příspěvkem k historii jednotlivých obcí, oblastí, ale i rodin.
Co se týká stravy, vřele doporučuji knížku Česká strava lidová od Marie Úlehlové-Tilschové. Zabývá se jídelníčkem našich předků, jejich stravovacích zvyklostí. Zmiňuje i způsoby přípravy jídla a pomáhá pochopit, proč naši předci jedli to, co jedli, co pro ně vlastně bylo dostupné, co jen málokdy...
Citace z popisu knížky na Kosmas.cz: ...jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími
plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil
skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o
tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými
svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.
Žádné komentáře:
Okomentovat